Olen Vasemmiston ehdokas tammikuun 2022 Kanta-Hämeen hyvinvointialuevaaleissa. Vasemmisto on juuri julkistanut ohjelman, jonka toteuttamiseen me pyrimme aluevaltuustoissa (https://vasemmisto.fi/sotevaaliohjelma-2022/#collapse-2-arjen-palveluiden-pitaa-loytya-ihmisen-lahelta ).
Me kaikki tarvitsemme ajoittain erilaisia sosiaali- ja terveyspalveluita neuvolaikäisestä, nuoruuden ja työikäisyyden kremppojen ja ongelmien kohdatessa ja aina vanhuuden arjen avun tarpeisiin asti. Kanta-Hämeen alueella tarpeisiimme vastaamiseksi tullaan käyttämään verorahaa ja asiakasmaksutuloja likimain 700 miljoonaa euroa vuodessa. Alan ammattilaisia tulee hyvinvointialueella olemaan työssä lähes 6000. Tähän täydennyksenä tulevat vielä ne muutama tuhat työntekijää yksityisissä yhteisöissä, joilta hyvinvointialue ostaa asukkaille tarjottavia palveluita ja erilaisia tuki- ja huoltopalveluita.
Olen toiminut Hämeenlinnan kaupunginvaltuutettuna ja valtuuston 2. varapuheenjohtajana asukkaiden sosiaali- ja terveyspalvelujen parantamisen puolesta. Olen pyrkinyt löytämään tukea esimerkiksi nuorten mielenterveys- ja oppilashuoltopalvelujen parantamiseksi, perusterveydenhuollon vastaanottojonojen purkamiseksi, kotihoidon ja omaishoidon tuen lisäämiseksi, asiakasmaksujen alentamiseksi ja lähipalvelujen turvaamiseksi. Olen tuonut esiin realistisen vaihtoehdon palvelujen parantamisen rahoittamiseksi (https://www.juhanilehto.fi/hameenlinnasta ). Nyt tätä työtä on syytä jatkaa ja vahvistaa hyvinvointialueen valtuustossa.
Valtuustossa tarvitaan yhteistyötä, jotta kokoomuksen ajama julkisen sektorin korvaaminen monopolivoittoihin pyrkivän sote-bisneksen (¨pörriäisten¨) vaikutusvallalla torjutaan. Yhteistyötä tarvitaan asiakaslähtöisten lähipalvelujen turvaamiseksi ja lisäämiseksi ja kalliiksi tulevan keskittämisinnon hillitsemiseksi. Yhteistyötä tarvitaan henkilöstön työehtojen, työolojen ja omaa työtä koskevan vaikutusvallan lisäämiseksi. Samoin sitä tarvitaan avointen, kansanvaltaisten ja turhasta byrokratiasta vapaiden toimintakäytäntöjen rakentamiseksi hyvinvointialueen hallintoon heti alusta alkaen.
Tehtävästä suoriutumiseen olen hankkinut kokemusta kunnallisissa luottamustehtävissä Hyvinkäällä, Pirkanmaalla, Päijät-Hämeessä ja Kanta-Hämeessä. Sote-uudistusten valmistelusta ja käynnistämisestä on kokemusta 50 vuoden ajalta Kansanterveyslaista, Työterveydenhuoltolaista Sosiaalihuoltolaista, Päihdehuoltolaista, Vammaispalvelulaista, Mielenterveyslaista, Erikoissairaanhoitolaista ja erilaisista hallinnon ja rahoituksen muutoksista aina 2000-luvun sote-uudistuksiin asti. Niihin olen osallistunut tutkijana, virkamiehenä ja kansalaisaktiivina.( https://www.juhanilehto.fi/about ).Elämänkokemusta ja kokemusta monien palvelujen käyttäjänä ja tarvitsijana on myös kertynyt.
Juhani Lehto
valtiotieteen tohtori
sosiaali- ja terveyspolitiikan professori emeritus
Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston 2. varapuheenjohtaja